נברן השדה


משפחת הנברניים (MICROTIDAE)

הדעות חלוקות בעניין שיוך משפחה זו, חלק מהחוקרים בסברה כי מדובר בתת משפחה של העכברים ויש הסוברים שמין זה שייך לאוגרים.

הם בעלי גוף מגושם, רגליים קטנות וזנב שאורכו קצר ממחצית אורך הגוף. מתאפיין באפרכסות אוזניים קטנות ועיניים קטנות.

בני המשפחה ניזונים מהצומח, החל מגרעינים ועד עשב קשה. אלו מכרסמים פעילי לילה וכאשר מזג האוויר נוח ניתן למוצאם אף במהלך היום. הנברנים חיים במחילות והם בעלי חיים חברותיים.

משך ההיריון כ-21 יום ומספר הוולדות בהמלטה רגילה הינו בין 3 ל-7 ולדות ובמצבי התפרצות אף 14 ולדות. הנקבה יכולה להתעבר מיד לאחר ההמלטה.

נברן השדה (Microtus socialis guentheri)

אורך גופו כ-11 ס"מ, הנקבה קטנה במעט מהזכר. צבע הפרווה אפור חום והגחון בהיר יותר. כל השיניים של מין זה גדלים בהתאמה ולא ניתן לקבוע את גילו באמצעות אורכם. נברן השדה ניזון בעיקר בירק, זרעים, שורשים, קליפות עצים ולעיתים זחלי חרקים.

במשך עונת רבייה אחת, מסוגלת הנקבה להמליט כ-60 גורים וצפיפות האוכלוסין במקומות מסוימים מגיע לכדי 200 פרטים לדונם.

לנברנים אויבים רבים: יונקים זוחלים ועופות דורסים. בעבר היה בארץ איזון בין הנברנים ובין העופות הדורסים שנהגו לבלות כאן את החורף. האיזון בין הנברנים לבין העופות הדורסים הופר לאחר ששימוש מופרז בקוטלי עכברים גרם למותם של חלקים גדולים מאוכלוסיית הדורסים על ידי הרעלות משניות.

נברן השדה פוגע במטעים, בהדרים, בכרמים ובעצי נוי. לרוב מופיע הנזק בצורת כרסום בקליפת הגזע, סמוך לצוואר השורש. בשטחי מראה טבעי עלולה אוכלוסייה צפופה של נברן השדה להשמיד את כל הדגניים ולפגוע בכשירות המרעה לשנים הקרובות.